İçeriğe geç

Mahkeme Verdiği Kararı Değiştirebilir Mi

Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Hakim, kesin kararla davadan çekilir ve kararını geri alamaz veya değiştiremez. Ancak, kesin kararlara (geçici kararlardan farklı olarak) karşı temyiz yoluna başvurulabilir (m. 31/2).

Hakimin verdiği kesin karar bozulur mu?

Bir mahkeme kararı ancak bu işlemler mevzuata ve prosedüre uygun olarak tamamlanırsa “kesin mahkeme kararı” haline gelebilir. Kesin mahkeme kararı nasıl iptal edilebilir? Normal şartlarda, olağan mahkeme işlemlerinde “kesin mahkeme kararını” iptal etmek mümkün değildir.

Mahkeme kararı değişir mi?

Nitekim 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 8/son maddesine göre Yargıtay kararına karşı verilen kararın düzeltilmesi yolu iş mahkemeleri kararları bakımından kapalıdır. Ancak maddi hataya dayanan kararlar bu kuraldan muaftır.

Mahkeme kararı bozulunca ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını bozar ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

Yanlış karar veren hâkime ne yapılır?

Hakim hukuka aykırı bir karar vermiş veya tedbir almışsa, hukuk yollarına başvurularak hukuka uygunluk sağlanır. Bu nedenle, zarar gören tarafa sorumluluk davası açma fırsatı verilmesine gerek yoktur.

Kesinleşen karar tashih edilir mi?

Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.

Mahkeme kararı kaç yıl geçerlidir?

Mahkeme kararları, verildikleri tarihten itibaren 10 yıl içinde diğer tarafa tebliğ edilmezse zamanaşımına uğrar (İcra ve İflas Kanunu, md. 39/1).

Kesin karar nasıl bozulur?

Kesinleşmiş mahkeme kararı nasıl iptal edilir? İlk derece ceza mahkemesinin hapis cezasına ilişkin kararı kesinleştikten sonra, istinafları “onaylayan karar”ın iptali için Yargıtay’ın ilgili ceza dairesine bağlı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurulabilir.

Kesinleşen dosya tekrar açılır mı?

Kesin hükümle sonuçlanan bir dava, kanunda öngörülen hallerde yeniden yargılama yoluyla yeniden görülebilir. Yeniden yargılama, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun olağanüstü hukuki yolları ile düzenlenmiştir. Başka bir deyişle, bu hukuki yol yalnızca kanunda sayılan hallerde istisnai olarak kullanılabilir.

Kesinleşmiş mahkeme karari bozulur mu?

Kesinleşmiş ve bağlayıcı hale gelmiş kararlar hakkında, istinaf yoluna başvurulmaksızın ve istinaf başvurusu incelenmeksizin kesin hapis cezası ve iptal kararı verilebilir.

Savcı beraat isterse ne olur?

Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.

Mahkeme kararını geri alabilir mi?

31. Öte yandan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) “Davanın geri çekilmesi” başlıklı 123. maddesinde; (1) Hüküm kesinleşinceye kadar davacı, ancak davalının açık rızasıyla davasını geri çekebilir. (Ek cümle:-7251/10 md.)

Nihai karar bozulur mu?

Kesin kararlar, hakimin dosyadan çekilip işlemleri sonlandırdığı kararlardır. Hakim veya mahkeme kesin kararını verdikten sonra, karar yanlış olsa bile kararını geri alamaz. Yetkisizlik, yeterlilik eksikliği ve davayı açmama kararları kesin usul kararlarıdır.

Nihai karar kesin karar mıdır?

Kesin karar, yasal işlemler sonucunda verilen kesin ve bağlayıcı bir karardır ve genellikle mahkemeler tarafından verilir. Hukuki anlamda, kesin karar genellikle bir hüküm, hüküm veya nihai karar olarak anılır.

Savcının hangi kararlarına itiraz edilebilir?

İstinaf başvuruları genellikle mahkeme kararlarına karşı yapılsa da, ceza kovuşturması başlatılmamışsa Cumhuriyet savcılığı kararlarına karşı da yapılabilir. Kanunda aksi öngörülmediği takdirde, istinaf yalnızca dosyada incelenir ve gerekli görülürse savcıdan sonra savcı veya avukat dinlenir.

Savcı kararını değiştirebilir mi?

CMK Madde 265 Gerekçe: Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli veya sanık hakkında kamu davası açılırsa, yetkili soruşturma mercii, başvuruya bağlı olmaksızın şüpheli veya sanık lehine verilen kararı kaldırabilir veya değiştirebilir.

Kaynak: bluesolarlight.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lavitaebella.com.tr