Altınkaya Barajı hangi akarsu?
Samsun’un Bafra ilçesinin 35 km güneybatısında, Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan kil çekirdekli kaya dolgu projesi, Türkiye’nin en büyük baraj ve hidroelektrik santrallerinden biridir.
Altınkaya Barajı kimin?
Kamu Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral, 702,55 MWe kurulu gücüyle Türkiye’nin 32. büyük santrali ve Samsun’un ikinci büyük santralidir. Santral aynı zamanda Türkiye’nin beşinci büyük hidroelektrik santralidir.
Altınkaya Barajı Türkiye’nin kaçıncı büyük gölü?
Kızılırmak Nehri üzerinde bulunan baraj 1988 yılında işletmeye açılmıştır. 195 m yüksekliğiyle Türkiye’nin dördüncü büyük barajı olan ve enerji amaçlı kullanılan Altınkaya Barajı, Samsun ili sınırları içerisinde yer almaktadır.
Altınkaya Barajı ne kadar büyük?
ALTINKAYA BARAJI VE HES: Altınkaya Barajı, Samsun ilinin Bafra ilçesinin 35 km güneybatısında, Kızılırmak Nehri üzerinde yer almaktadır. Temelden kil çekirdek dolgulu taş barajın yüksekliği 195 metre olup, gövde dolgusunun hacmi 16 milyon m3’tür.
Türkiye’nin en yüksek barajı hangi akarsu?
Atatürk Barajı ve Hidroelektrik SantraliAtatürk BarajıUzunluğu1.644 m (5.
Devegeçidi hangi akarsu?
Baraj, Dicle’nin küçük kollarından biri olan Devegeçidi Deresi üzerinde sulama amaçlı 1972 yılında inşa edilmiştir. Çok derin olmayan rezervuarın etrafında küçük dere ağızları ve tarım arazileri bulunmaktadır.
Türkiye’de en büyük baraj hangisi?
Türkiye’nin en büyük barajı Yusufeli’nde su seviyesi 145,30 metreye ulaştı – YouTube.
Altınkaya barajında hangi balıklar var?
Bafra ilçesindeki Altınkaya Baraj Gölü’nün su ürünleri üretim hakları kiralanmıştır. Su ürünleri yetiştiriciliği türü. Avlanabilir stok miktarı (kg/yıl). Sazan (Cyprinus carpio). 10.000 Siraz (Capoeta sp.). )1.
Barajı kim kurdu?
Hititler, çağlarının bir adım ötesinde davranarak tarihin ilk barajını M.Ö. 1240’larda inşa ettiler.
Türkiye’nin en derin barajı nerededir?
Deriner Barajı ve Hidroelektrik SantraliDeriner BarajıKonumArtvin Merkez, Artvin, TürkiyeKoordinatlar41°10′12″K 41°52′13″DGenel BilgilerDurumKullanımda22 satır daha
Türkiye’nin en derin gölü neresidir?
Doğal güzelliği ve sağlığa faydalı olduğu söylenen suları nedeniyle turistler, gölde yüzmek ve şifalı sularının tadını çıkarmak için Acıgöl’ü ziyaret ediyor. 340 metre ile Türkiye’nin en derin gölü olması ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Türkiye’nin 4 büyük gölü hangisi?
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş dağları arasında ve ilin ortasında yer almaktadır. 517 km2’lik alanıyla Türkiye’nin dördüncü büyük gölüdür. Kuzey-güney uzunluğu 50 km, doğu-batı genişliği ise 3 ila 15 km olan Eğirdir Gölü’nün uzunluğu yaklaşık 3 km’dir.
Altınkaya Barajı kaç yılında yapıldı?
Altınkaya Barajı, Türkiye’nin kuzeyinde, Bafra’nın 23 km güneyinde ve Samsun’un 35 km batısında bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde sulama ve hidroelektrik amaçlı bir kaya dolgu barajıdır. Derbent Gölü’nü besler. Baraj hacmi 15.920.000 m³ olan Altınkaya Barajı 1988 yılında tamamlanmıştır. Altınkaya Barajı, Türkiye’nin kuzeyinde, Bafra’nın 23 km güneyinde ve Samsun’un 35 km batısında bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde sulama ve hidroelektrik amaçlı bir kaya dolgu barajıdır. Derbent Gölü’nü besler. Baraj hacmi 15.920’dir.
Altınkaya hangi akarsu üzerindedir?
Kızılırmak üzerinde bulunan Altınkaya Barajı’ndan bu eşikten itibaren yılda 1.217.000 su çekilmektedir.
Kızılırmak üzerinde kaç baraj var?
Nehir üzerinde Kayseri ilinde Sarıoğlan, Yemliha ilçesinde Yamula Barajı, Ankara yakınlarında Kesikköprü Barajları, Hirfanlı ve Kapulukaya Barajları, Bafra ovasında ise Altınkaya ve Derbent Barajları olmak üzere toplam 12 baraj bulunmaktadır.
Özlüce Barajı hangi akarsu?
Amaç, sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde rezervuarda yapılması planlanan su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinin planlanması ve gerekli verilerin elde edilmesidir. Özlüce Barajı, Elazığ ve Bingöl il sınırları içerisinde Peri Suyu üzerinde inşa edilmiştir.
Kılıçkaya Barajı hangi akarsu üzerindedir?
İlkbahar aylarında su seviyesinin önemli ölçüde yükseldiği görülmektedir. Enerji ve taşkın kontrolü amacıyla inşa edilen Kılıçkaya Baraj Gölü, Kelkit Çayı üzerinde yer almaktadır [11]. Sivas İli su ürünleri yetiştiriciliği açısından oldukça uygun bir yapıya sahiptir.
Kızılırmak nehri hangi illerden geçer?
Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı ve Çorum illerini geçerek Sinop-Samsun sınırını oluşturduktan sonra çok sayıda çay ve akarsuyun sularını toplayarak Bafra Burnu’nda Karadeniz’e dökülür.
Kızılırmak bafra ovasından geçtikten sonra nereye dökülür?
Türkiye sınırları içerisinde denize dökülen en uzun akarsu olan Kızılırmak, Orta Anadolu platolarında kıvrımlar yaparak Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum, Sinop illerinden geçmekte ve Samsun ili Bafra ilçesi sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir.
Kaynak: atacanyapi.com.tr