Göle eskiden nereye bağlıydı?
Göl, 1551 yılında Küçük Ardahan adıyla Erzurum Sancağı’na, 1579 yılında ise Kars Eyaleti’ne bağlanmıştır. 1830 yılında merkezi Dedeşen köyü olarak Çıldır Sancağı’na bağlanmış, 1866 yılında ise belediye statüsüyle Ardahan Kazası’na bağlanmıştır.
Göle Kürtleri nereden gelmiştir?
Göle ilçesindeki tüm Kürtler Siverek, Diyarbekir, Digor ve Kağızman’dan gelen Kürtlerdir. Ardahan’daki Hanak’taki Alevi köylerinin ve Damal’ın bazı köylerinin Türklerin ilk Anadolu kalıntıları olduğuna inanılmaktadır.
Ardahan Göle hangi Türk boyundandır?
Adının güçlü bir kavimden geldiği anlaşılan (günümüz kamuoyunda ve resmi Osmanlı belgelerinde: Küçük Ardahan/Göle, Büyük veya Kara Ardahan ve Meşe Ardahan/Hanak bölümü olarak anılan) “Artahanlar”, Çıldır Gölü’nün yanı sıra Ahılkelek ve Ahıska’yı da kapsamaktadır. bölümüdür ve “ÇW’ler” anlamına gelir. Eski bir Türk ismiyle bilinen bir kavim.
Ardahan Göle ne zaman ilçe oldu?
Kars iline bağlı Göle, 27 Mayıs 1992 tarihinde Ardahan iline bağlanmıştır. Belediye teşkilatı ise 1926 yılında Göle ilçe merkezinde kurulmuştur.
Ardahan’ın eski adı nedir?
Ardahan İli, 27 Mayıs 1992’de çıkarılan yasa ile Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi’nde yapılan kazılarda bölgede Eski Tunç Çağı’na ait kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Eski adı Artan’dır.
Göle’nin neyi meşhur?
Göle Peynir Üretimi Bu nedenle bu bölgede süt hayvancılığı oldukça gelişmiştir. Çok özel lezzetler arasında yer alan ve lezzetleriyle bilinen ünlü Göle tereyağı, Göle cheddar peyniri ve çeşitli Göle peynirleri, bu bölgelere yaptığınız ziyarette mutlaka denemeniz gereken lezzetlerdir.
Ardahan Göle neden soğuk?
Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.
Ardahan laz mı?
Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.
Kürtlerin soyu nereye dayanıyor?
Kürtler, Orta Doğu’nun yerli (otokton) halklarından biridir. Anavatanları Yukarı Mezopotamya ve Zagros Dağları çevresidir. Yaşadıkları bölge uzun süre yerel isimlerle biliniyordu. Sasaniler döneminde Kürtlerin yaşadığı yerlere ilk olarak Kurdabad deniyordu ve Büyük Selçuklular döneminde Batı İran’a Kürdistan deniyordu.
Ardahandaki Kürtler nereden gelmiştir?
Gürcistan’daki Kürtlerin büyük bir kısmı, I. Dünya Savaşı sırasında Kars ve Ardahan’dan bu ülkeye göç eden Ezidilerdir. Diğer kısmı ise 18. yüzyılda Gürcistan’a yerleşen Ezidilerdir.
Posof halkı nereden gelmiştir?
Türkgözü sınır kapısı Posof’ta bulunmaktadır. Nüfus aslen Kıpçak/Kuman Türkleridir. 31 Aralık 2007 sayımına göre Posof’un toplam nüfusu 9’dur.
Ahıskalılar Gürcü mü?
O zamanlar Gürcistan’dan hiçbir Gürcü veya Meskh sürgün edilmedi. Ahıska Türklerinin Osmanlı torunları olduğu da yanlış bir ifadedir. Osmanlılar Ahıska’yı 1578-1580’de fethetti, Ahıska Türkleri ise Ahıska’nın yerli halkıdır. Bun Türkleri ve Kıpçak Türklerinin torunlarıdır.
Göle’nin eski adı nedir?
TARİHÇEMİZ. Göl, 1551 yılında Erzurum’a, 1579 yılında Kars iline bağlanmıştır. 1830 yılında merkezi Dedeşen köyü olarak Çıldır Sancağı’na bağlanmış, 1866 yılında ise bucak merkezi statüsünde Ardahan kazasına bağlanmıştır.
Ardahan Göle Yeniköy Alevi mi?
Göle’nin Gülistan, Yeniköy ve Kalecik köyleri Alevi inancına sahip Türk köyleridir.
Ardahan il olmadan önce nereye bağlıydı?
23 Şubat 1921’de düşman işgalinden kurtarıldı. 7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars iline bağlandı.
Göle ilçesi hangi ile bağlıdır?
Belediye teşkilatı 30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtarılan Göle ilçe merkezinde 1926 yılında kurulmuştur. Son olarak ilçemiz 27 Mayıs 1992 tarihinde 3806 sayılı Kanunla il statüsü kazanan Ardahan iline bağlanmıştır. Coğrafi Konum: İlçemizin yüzölçümü 1400 km2 olup deniz seviyesinden yüksekliği 2,2 km’dir.
Ardahan Göle Sürügüden Köyü’nün eski ismi nedir?
Tarihçe. Sürügüden köyünün eski adı Heva’dır.
Ardahan Göle’de kaç köy var?
Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. İlçede 53 köy bulunmaktadır. Belediyeye sahip tek kasaba Köprülü’dür. Göle ilçesi bir ilçe belediyesi, dört ilçe, bir kasaba belediyesi ve 53 köyden oluşmaktadır.
Gölenin kurtuluşu ne zaman oldu?
30 EYLÜL’DE GÖLE’NİN KURTULUŞU COŞKUYLA KUTLANDI. Göle’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü törenle kutlandı. Törende; Kaymakamımız Sayın Cevat GÜN, Belediye Başkanımız Sayın
Kaynak: gaziyayincilik.com.tr