İçeriğe geç

Horon Hangi Şeye Aittir

Horon oyunu nereye aittir?

Sinop’ta (Doğu Karadeniz bölgesinden gelen göçmenler ve kısmen yerli halk tarafından), Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt’un Aydıntepe ilçeleri, Erzurum’un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde (kısmen karma horon bar) oynanmaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinden gelen göçmenler nedeniyle Sakarya’da oynanan çevik oyunlardır.

Horon nerenin dansıdır?

Horon Nedir? Geleneksel olarak Karadeniz bölgesinin doğu kesimlerinde oynanan bir halk dansıdır. Rize, Artvin, Ordu, Sinop, Samsun, Trabzon, Giresun ve Gümüşhane illerinde oynanır. Bayburt ve Erzurum illerinin bazı ilçelerinde de oynandığı bilinmektedir. Yunanca dans anlamına gelen horos kelimesinden gelmektedir.

Horon hangi ayakla başlar?

Karadeniz oyunu her zaman sağ ayakla başlar. Genellikle sayılar üç kez uygulanır. Horon anlam ve felsefe birliği taşır. Kollar yukarı kaldırılır, sonra yen oluşturmak için aşağı indirilir, Siksara oynanır, tekrar aşağı indirilir ve oyuncu omuzlarla kendini ifade eder.

Horonun başkenti neresidir?

Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat Kaymakamlığı ile Akçaabat Belediyesi arasında imzalanan protokole ilişkin duygu ve düşüncelerini dile getirerek, “Akçaabat’ımız Horon’un başkenti olarak biliniyor.

Horon hangi kültüre aittir?

Doğu Karadeniz bölgesinde Horon kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve cesaretin simgesidir. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.

Halay hangi millete aittir?

Halay, Türk ve Kürt kültüründe bir halk dansıdır. Türkiye’nin farklı bölgelerinde icra edilen Halaylar arasında büyük bir çeşitlilik vardır ve Halay tipleri üç genel gruba ayrılır: Çukurova (Güney) Halayları: Bunlar Adana ve Gaziantep arasında icra edilen Halaylardır.

Kaç çeşit horon var?

Basit ve az hareketli figürlerle oynanan horonların genel adıdır. Sürmene’de Rahat Horon, Adi Horon, Aşağı Horon, Kara Horon, Dizi Horon, Millet Horon isimleriyle tek ayak ve çift ayakla, Tonya’da ise üç ayakla oynanır.

Trabzon’un hangi oyunu meşhur?

Trabzon’daki yerel oyunların genel adı “Horon”dur. Horon oyunları bakımından bölgenin en zengin ili Trabzon’dur. Hızlı Horonlar Trabzon, Of, Tonya, Vakfıkebir, Akçaabat ve Maçka civarında, daha yavaş Horonlar ise Çaykara bölgesinde oynanır (Kaya, 2007).

Halay nerenin oyunu?

Gaziantep’te Halk Dansları Gaziantep, halk dansları açısından “Halay” bölgesindedir. Halay, oyuncuların yarım daire şeklinde dizildiği ve birbirlerini tuttukları disiplinli bir oyundur. Gaziantep’te oyunlar hem erkekler hem de kadınlar tarafından birlikte veya ayrı seriler halinde oynanır.

Horon kıyafetinin adı ne?

Forka entari (Kadın Horon Elbisesi) Genellikle kadife kumaştan yapılır ve üst ve alt kısımdan oluşur. Hakim yaka, önde düğmeler, omuzda 1 cm uzunluğunda fırfırlar ve etekte 15-20 cm uzunluğunda fırfırlar ve manşetlerde tek düğme.

Orduda horon var mı?

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin geleneksel halk oyunlarının genel adı olan horon, Samsun ilinin doğusundan başlayarak Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin kıyılarında ve kısmen iç kesimlerde yaygındır.

Bıçak horonu nedir?

Bıçak oyunu: Karşılıklı savaş ve kavgayı andıran figürler vardır. Oyuncular ellerindeki bıçakları çok iyi kullanmalıdır. Eskiden halk oyunlarında Karadeniz Horon varyantları yaygındı. Hemen hemen her köy ve mahallede bir veya daha fazla kişi Kemençe çalmayı bilirdi ve çoğu kişi Horon çalmayı bilirdi.

Horon ne eşliğinde oynanır?

Horonlar çember, yarım çember ve çizgiler (dizi) halinde oynanır. Oyun sırasında bir halk türküsü söylenir ve oyuncular müziğin ritmine göre elleriyle tempo tutarlar. Karma horonlara kemençe ve davul-zurna eşlik eder. Halkanın büyüklüğüne bağlı olarak oyunlara eşlik eden müzisyenlerin sayısı da artar.

Kemençe nerenin?

Karadeniz kemençesi (Yunanca: Ποντιακή λύρα; Pontiakí lira, Laz: ჭილილი; Çilili, Ermenice: քքրִֶ֡־քքքքքքքքքִֶ֡־ָքքִք քքքքքքִքִ־־־־, Çilili) veya Laz kemençesi, Yunanistan ve Türkiye’de kullanılan telli bir müzik aletidir. Genellikle dördüncü aralıklarla B-E-A olarak ayarlanmış üç teli vardır. Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir.

Horon ne demek TDK?

Horon kelimesi Karadeniz bölgesine ait bir dans türü olarak bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde ağırlıklı olarak kemençe çalınarak oynanan bir halk dansıdır. Ayrıca Karadeniz bölgesine ait bir halk dansı olarak da ifade edilebilecek bir kelime olduğu söylenebilir.

Trabzon’un hangi oyunu meşhur?

Trabzon’daki yerel oyunların genel adı “Horon”dur. Horon oyunları bakımından bölgenin en zengin ili Trabzon’dur. Hızlı Horonlar Trabzon, Of, Tonya, Vakfıkebir, Akçaabat ve Maçka civarında, daha yavaş Horonlar ise Çaykara bölgesinde oynanır (Kaya, 2007).

Çorum oyun havaları nelerdir?

Çorum ve çevresinde oynanan başlıca oyun türleri şunlardır: Çorum Halayı, Türkmen Kızı (Kürdün Kızı), Hürünü, İğdeli Gelin, Yerli Zeybek.

Zeybek nereye aittir?

Zeybek, Ege bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir geçmişi olan Zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli’nin yanı sıra İzmir ve Manisa’nın köylerinde de oynanır. Zeybek oyunları nelerdir? Tarihiyle birlikte sizin için derledik.

Çiftetelli nereye ait?

Çiftetelli, Anadolu ve Balkanlar’da yaygın olan 4/4’lük ritim ve bu ritim eşliğinde oynanan dansa verilen isimdir. Yunancada “tsifteteli” (τσιφτετέλι) olarak bilinir.

Kaynak: gazilerplastik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lavitaebella.com.tr